Врати от масивна дървесина

Врати от масивна дървесина

Врати от масивна дървесина

Лицето на всяка една къща е входната врата. По същият начин интериорните врати са лицето на всяко отделно помещение. Компромисите в това отношение могат да съсипят и най-красивият дизайн.

Естествено символа за успех и постоянство са вратите от масивно дърво. Те придават уют и топлина в дома, както и създават усещане за лукс.

Има твърдения, че някои от дървесните видове не е редно да се използват във вътрешното обзавеждане, заради тяхната негативна енергия и поради тази причина, ние сме се спряли на доказано положително заредени такива. Час от тях са липа, бук, дъб, ясен и орех.

Всички елементи на вратите се изработват от масивно дърво, като се използва съвременна технология на слоесто слепени детайли, за да се подсигурят по-висока трайност на експлоатация и по-минимален шанс за геометрични деформации. Въпросните деформации са и най-големият недостатък на масивната дървесина.


·         Дървесни видове

Различните дървесни видове имат различни показатели на якост и различна текстура на дървесината.


-          Дъб

Най-предпочитаната дървесина за изработка е дъбът – дъбовите врати са с изключително красива текстура и трайност. Порите на дървото са добре изразени. Ако се използва натуралният им цвят седят леко жълтеникави и потъмняват леко с времето.  Препоръчва се всички дървесни водове да се тонират, за да се оеднаквят различните цветове на дървесината. Защото както всеки естествен материал, всяко дърво има своята уникална текстура и цвят.


-          Бук

Вратите от бук са също много трайни и с прекрасна текстура. Буковият материал е считан за универсален, защото е достоен заместител на дъбовият. Много често се използва в интериорите, поради неговата красива визия и равна повърхност. Порите му са слабо изразени и е възможно да се полира. Натуралният му цвят розовее и задължително се тонира с байцове и патини.


-          Ясен

Друг заместител на дъбовите врати са тези от ясен. Ясенът наподобява дъбовата текстура и дълбоката изразеност на порите. Като якостни показатели и трайност на експлоатация не отстъпва на дъбът. Недостатък при него са драстичните разлики в цвета на дървото – то варира от светло розово до тъмно кафяво и се препоръчва да се тонира с тъмни байцове и патини.


-          Липа

Най-добрият вариант за красива визия и добра цена са вратите изработени от липа. Текстурата наподобява тази на буковата дървесина- красива и с гладки повърхности. Различава се с по-ниската си маса и твърдост. По-лесно деформира при резки температурни промени.  


Всички дървесни видове са чувствителни към влажността на въздуха и се налага тя да е контролирана.


Вратите от масивно дърво са задължителна част от всеки елитен интериор.  Те съчетават класическа визия и естествената красота на дървото.  Има много критерии, по които се определя качеството на тези врати, а това е изключително важно за тяхната дълга трайност.  Трябва внимателно да се спазят всички технологични процеси от подбора на дървесината, през нейното изсушаване, термична обработка – до качествената обработка на крайните покрития.


·         Поддръжка


Вратите от масивна дървесина са много лесни за поддръжка.

Най-добре е да се почистват с проста смес от 90% вода и 10% алкохол.  Добре се третират и с продукти за почистване на мебели, но трябва да се избягват химически препарати предназначени за други цели. Това може да съсипе лаковото покритие.

Не трябва да се забравя да се смазват пантите през няколко години.

При поява на драскотини по лаковото покритие вратите от масивна дървесина, могат да се полират с восък. Така ще се запечатят всички пукнатини дървото отновово ще е защитено.


Правилната поддръжка на вратите от дърво може да гарантира тяхната им добра работа и визия с десетилетия.


Няма добавени продукти в тази категория